Literatuur

Hier vindt u de meest relevante publicaties over openheid na medische incidenten op volgorde van publicatie. Heeft u een tip? Neem contact op met [email protected]/[email protected]

‘The disciplined healthcare professional: a qualitative interview study on the impact of the disciplinary process and imposed measures in the Netherlands’

Auteurs: Lise M. Verhoef, Jan-Willem Weenink, Sjenny Winters, Paul B.M. Robben, Gert P. Westert, Rudolf B. Kool

Kwalitatief onderzoek, BMJ Open, november 2015

Studies over het tuchtrecht en zorgverleners hebben zich voornamelijk gericht op de karaktereigenschappen van dokters die terecht stonden, of op het soort sanctiemaatregelen. De onderzoekers hebben interviews gehouden met zorgverleners die voor het tuchtcollege zijn verschenen teneinde te onderzoeken wat voor impact het tuchtrecht en sanctiemaatregelen op de betrokken zorgverlener kunnen hebben.

‘Openheid na medische fouten: waar staan we?’

Auteurs: Johan Legemaate, Arno Akkermans, Roland FrieleArtikel, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, juli 2015

Een bijdrage waarin de stand van zaken omtrent openheid na fouten wordt weergegeven. Het artikel geeft een introductie van Open.

‘Ingrijpende gebeurtenissen op de werkvloer’

Auteurs: Ruth Evers, Sitaya Zomer, Melanie Baas, Claire Stramrood, Mariëlle van Pampus Lea Dijksman

Artikel, TvV, 2015(4)

Resultaat van een multidisciplinair onderzoek onder verloskundigen naar de impact van belastende gebeurtenissen en de behoefte aan opvang.

‘Just culture: inzicht in calamiteitenbeleid in Nederlandse zorginstellingen’

Auteurs: G. Heuver, L. Heijboer, J. Schilp, C. Wagner

Artikel, Kwaliteit in Zorg 2015 (3)

Dit artikel geeft inzicht in de wijze waarop wordt omgegaan met calamiteiten in Nederlandse zorginstellingen.

‘En, heeft u al een claim ingediend voor schadevergoeding?’

Auteur: Arno Akkermans

Artikel, Tijdschrift Conflicthantering, 2015 (3)

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het benadeelden lang niet altijd gaat om een financiële vergoeding. Vele andere belangen spelen een rol in juridische procedures, die hier eigenlijk niet geschikt voor lijken te zijn. In deze bijdrage wordt belicht wat het belang van de mediator is in het boven brengen van andere dan financiële belangen.

‘Ik zweer dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen…’

Auteur: Berber Laarman

Artikel, Tijdschrift Verkeersrecht, 2015 (23)

Bijdrage waarin de impact van een medisch incident op de behandelend zorgverlener wordt besproken, en de noodzaak tot psychische opvang.

‘Een klacht bij het tuchtcollege tegen een aios’

Auteurs: Gabor E. Linthorst, Fanny N. Lauw, Lilian A. Hanekamp en Joost B.L. Hoekstra.

Artikel, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2014:158.

Voor een arts is het een belastende en vaak pijnlijke ervaring wanneer een klacht tegen hem of haar wordt ingediend bij een tuchtcollege. Een klacht kan als een persoonlijke aanval voelen voor een arts die zich naar eer en geweten voor zijn patiënten inzet en naar een goede behandeling streeft, zoals de eed hem voorschrijft. Dit kan een grote impact hebben en het zelfbeeld in meer of mindere mate aantasten bij specialisten en in het bijzonder bij arts-assistenten.

‘Opvang en schadeafwikkeling na onbedoelde gevolgen van medisch handelen’

Auteurs: Lodewijk Smeehuijzen, Kiliaan van Wees, Arno Akkermans, Johan Legemaate, Susanne van Buschbach, Liesbeth Hulst.

Onderzoeksrapport, VU Amsterdam, 2013

Het rapport richt zich op de verbetering van de patiënt na onbedoelde gevolgen van medisch handelen. De focus wordt gelegd op de verbetering van de communicatie tussen de zorgaanbieder en de patiënt. Er worden aanbevelingen gedaan op wat voor wijze ziekenhuizen hieraan tegemoet kunnen komen, waaronder het inzetten van een ‘open disclosure coach’. Het rapport bevat zowel een uitgebreide literatuurstudie als resultaten uit interviews onder experts en patiënten.